Kezdőlap  »  Hírek  »  Kaposvár orvos-beteg találkozó – 2018.

Kaposvár orvos-beteg találkozó – 2018.

A Szív a Szívért Alapítvány a 2018. évi országos Orvos-Beteg találkozót Kaposváron rendezte meg. A korábbi gyakorlatnak- és az aktuális célkitűzéseknek megfelelően ebben az évben is 3 napos programot sikerült leszervezni és megvalósítani. A találkozó időpontja: 2018. július 20, 21, 22 (péntek 13,00-tól vasárnap 15,00-ig). Kizárólag egyéni költségtérítés mellett hétfő reggelig is lehetett maradni, ezzel a lehetőséggel sokan éltek is.
A szívtranszplantáltak számára a részvétel ingyenes volt, míg a hozzátartozók, illetve kísérők részvétele egyéni térítéssel volt megoldható.

A találkozó helyszíne: Kaposvár
A szállás és standard étkezés: Kaposvár, Kaposvári Egyetem “Új” Kollégium és egyetemi étkezde (Kaposvár, Guba Sándor u 40.)
Orvos-Beteg konferencia: 2018. 07.21. (szombat) 9,30-kor az Egyetem előadóterme

Főbb programok:
péntek: megérkezés, szállásfoglalás, délutáni kirándulás a Deseda tóhoz, köszöntés, össztársulati beszélgetés, vacsora, egyéni-csoportos programok, zene
szombat: reggeli, orvos-beteg konferencia, díszebéd, beszélgetés orvosainkkal, délutáni szieszta vagy egyéni városnézés, vacsora Kaposmérőn (Kassai fogadó)
vasárnap: reggeli, szervezett idegenvezetős-buszos városnézés, ebéd, délután hazautazás, a maradóknak hajókázás a Deseda tavon, utána bográcsozás
hétfő: – hazautazás

A programok kellően és arányosan lefedték a közel három nap adta lehetőségeket. A helyszín a tavalyihoz hasonlóan most is pompás volt. Hangulatával, gyönyörű környezetével nagymértékben hozzájárult a találkozó sikeréhez. A szervezők kiváló munkát végeztek. A főszervező az alapítvány titkára Erdős László volt, de kötelező említést és köszönetet érdemel a felesége Saci, valamint Proics József és felesége is. A korábbi évekhez hasonlóan most is több társunk nyújtott eseti jellegű önkéntesi segítséget.

Pénteken 12-13 órától folyamatosan érkeztek a résztvevők. Mindenki elfoglalta a szállását, majd köszöntötte a rég nem látott társait, barátait. Egyénileg, kiscsoportosan már a délután is várt minket a Deseda tó, ahol lehetett hajókázni és elmerülni a vízben és a környezet csodálatos szépségében.

A vacsora előtt a közösségi helyiségben Erdős László tartott egy rövid köszöntőt minden résztvevőnek. Pár szóval beszélt az előttünk álló napokról és programokról, majd felköszöntötte Dolgos Lászlót, az Alapítvány alapítóját 70. születésnapja alkalmából.
A másnapi, szombati vacsora kivételével az étkezést az Egyetem étterme szolgáltatta.

A pénteki vacsora után társunk Kozma Laci saját előadású zenés estet tartott. Az élőzenének mindig van egy sajátos hangulata, kisugárzása, az pedig, hogy egy társunk tartotta különösen emlékezetessé és különlegessé tette.

A találkozó fő eseménye természetesen most is az Orvos-Beteg konferencia volt, melynek az Egyetem nagy-előadóterme szolgált helyszínéül.

Előadók voltak:
Oláh Lajosné – kaposvári alpolgármester asszony,
Dr. Szabolcs Zoltán prof. – szívsebész, Városmajor
Dr. Hartyánszki István – szívsebész, Városmajor
Dr. Sax Balázs – utókezelő szakorvos, Városmajor
Berente Judit – Szervátültetettek Szövetségének Elnöke

Meghívottak voltak:

Dr. Abassin Alexandra – kardiológus, Városmajor
Dr. Szakál Tóth Zsófia – kardiológus, Városmajor
Dr. Tarjányi Zoltán – kardiológus, Városmajor
Varró Csilla – utókezelő asszisztens, Városmajor

Elsőként Oláh Lajosné alpolgármester asszony szólalt fel, aki személyében magas szinten képviselte a Kaposvári Polgármesteri Hivatalt. Hozzászólásában örömmel üdvözölte a szívtranszplantált résztvevőket és hozzátartozóikat, majd röviden beszélt Kaposvár városáról, a város vezetésének elképzeléseiről és tevékenységéről. Az Alapítvány tevékenységéhez a jövőben is sok sikert kívánt.
Itt kell leírni és nagyon kiemelni, hogy a Polgármesteri Hivatal közvetlenül és közvetetten is több mindenben támogatta a találkozó programjait és lebonyolítását.

A szakmai előadásokat -azok hossza és speciális tartalma miatt- külön cikkben jelentetjük meg,

A szakmai előadások után Erdős László az Alapítvány titkára beszélt röviden a szervezet pénzügyi helyzetéről. A tavalyi, 2017-es évtől irányítja titkárként az Alapítványt, az orvos-beteg találkozót is a tavalyi évben szervezte
először. Az ott elmondott beszédében ígérte, hogy a szervezet folyamatosan romló anyagi helyzetének irányát a lehető legrövidebb idő alatt szeretné megfordítani. Ezt tekintette elsődleges lépésnek, ezután következhet a nyereséges gazdálkodás, majd a pénzügyi tartalékok növelése.
Most rövid tájékoztatásában előadta, hogy sikerült az előző évet -alacsony összeggel ugyan, de- nyereséggel zárni. Az alapítvány életében először sikerült eredményesen pályázni és elnyerni egy állami támogatást.
Arra kérte a hallgatóságot, hogy a közeljövőben tegyenek javaslatot a jövő évi, 2019-es orvos-beteg találkozó helyszínére. Kéri, hogy a javaslatot támasszák alá érvekkel, szervezési ötletekkel és örömmel venné a sok segítő felajánlást is.

Az orvos-beteg konferencia után következett a díszebéd, majd további kötetlen beszélgetés orvosainkkal. Ezután szabadprogram a vacsoráig. A társaság feltalálta magát: saját szervezésben városnézés, újra Deseda tó, szieszta, beszélgetések.
A vacsora Kaposmérőn a Kassai Fogadóban volt megrendezve, -és mit mondjunk- méltó volt a színvonalas orvos-beteg konferencia napjának lezárására.

A vasárnap reggel ijesztően indult és rövid idő alatt nem is akart megváltozni. Sajnos elromlott az időjárás, szomorúan esett az eső. A természetükből eredően optimista társaink nem voltak kellően résen. Nem vették észre időben a bizonytalanokat, így nem tudták eltéríteni azokat, akik a rosszra fordult időjárás miatt korábban hazaindultak. A többség maradt, úgy döntött, hogy a városnézés így is adhat olyan plusz élményt, egy kis meglepetést, amiért érdemes vállalni azt a kis kellemetlenséget, mint az esernyő, esőkabát, hűvösebb idő. Alig értünk be a városközpontba az eső elállt, a nap kisütött, a meleg újra átvette az uralmat.

Kaposvár

A város neve a „kapu” és a „vár” szóösszetételből származik. Kaposvár a Kapos folyó két partján, a Somogyi-dombság területén fekszik, csodálatos környezetben, a Zselic lankái között. A város, az ókori Rómához hasonlóan, hét dombra épült. Kaposvár északi részén helyezkedik el a 8 km hosszú Deseda-tó, a 30 hektáros arborétummal. A Balaton 50 km-re, Pécs 60 km-re, Nagykanizsa 70 km-re, Szekszárd 90 km-re, Budapest 185 km-re található a várostól.
Kaposvár a Dunántúl egyik legjelentősebb városa, a Dél-Dunántúl társközpontja lett. Kaposvár lakónépessége 2011. január 1-jén 66 245 fő volt, ami akkor Somogy megye össznépességének 21%-át tette ki. 2000. január 1-jén a korábban is itt működő Pannon Agrártudományi Egyetem és Csokonai Vitéz Mihály Tanítóképző Főiskola összevonásával megalapították a Kaposvári Egyetemet. 2003-ban dísztérré alakították át a Kossuth teret, ami a város egyik fő látványossága és 2017-ben Európa legszebb főtere lett. 2008-ban a Magyar Televízió közönségszavazásán a város elnyerte Az Év Települése címet.
Itt működik az ország egyik legnevesebb színháza, a Csiky Gergely Színház. Kaposvár a festők városa: Rippl-Rónai József, Vaszary János és Galimberti Sándor szülővárosa, ezenkívül a városhoz köthető Kunffy Lajos, Zichy Mihály, Bernáth Aurél és Szász Endre is.

Társaságunk két csoportra osztva, külön-külön idegenvezetővel járta be és nézte meg a város, elsősorban a belváros nevezetességeit. Külön kiemelendő a sétálóutca (Fő utca) és környékének szépsége, a Polgármesteri Hivatal impozáns épülete, a Városháza dísztermének díszpompája és a Kossuth tér a város főtere. A téren található a Városháza, a Nagyboldogasszony-székesegyház, az Erzsébet Szálló, a Kapos Hotel, Pénzügyi Palota.
A Nagyboldogasszony-székesegyház a Kaposvári egyházmegye katedrálisa, stílusa neoromán.

Vibráló élményekkel és szép emlékekkel hagytuk hátra a várost és mentünk vissza a Campusra. Ott az ebéd következett, amely őszintén szólva most felülmúlta a tegnapi díszebédet.

Az ebéd után a hivatalos program véget ért, akik nem tudtak maradni hétfő reggelig, azok elköszöntek és elutaztak.

A maradók a Deseda tónál találkoztak, egy kis közös slambuc elfogyasztására.
Slambuc: egy tésztából és krumpliból készülő, szalonnával ízesített pásztorétel. Bográcsban főzik, ha nem bográcsban készítik, akkor nem nevezhető slambucnak. A slambuc hajdú-bihari tájjellegű étel, valószínűleg a Hortobágyon készíthették először. A Hortobágyon kívül a megye többi részén is ismerik és készítik (pl. Hajdúszoboszlón, Hajdúböszörményben, Derecskén, Konyáron, Sárrétudvariban, Létán, Komádiban stb.) Az ország többi részén is főznek hasonló ételeket, azokat azonban más névvel illetik (pl.: Öhön) és elkészítési módjuk is kisebb-nagyobb mértékben eltér.

A főszakács Sipos Gábor volt, aki a -részben- helyi alapanyagokból próbálta kihozni a legjobbat. Munkáját egy népes hölgykoszorú készítette elő, valamint egy kipróbált férficsapat segítette végig a főzés során. A főzést jóízű falatozás, majd az esteledésbe hajló beszélgetés követte. A beszélgetés, már este a szálláson folytatódott. Ilyen napok és programok után jóleső volt a pihentető éjszaka.

Az elmúlt évek hosszú sorának hagyományaihoz hasonlóan a 2018. évi orvos-beteg találkozó is jól sikerült. Ezt éreztük, akkor ott a búcsúzáskor is, ez az érzés maradt meg bennünk később is, ezt hallottuk vissza másoktól is.

Jövőre máshol, másokkal és ugyanazokkal, újra együtt leszünk. Rajtunk is múlik.

A találkozóról készült videó itt megnézhető!

Ocsovai László


Címkék