Kezdőlap  »  Hírek  »  Debrecen orvos-beteg találkozó – 2016.

Debrecen orvos-beteg találkozó – 2016.

A Szív a Szívért Alapítvány 2016. július 8-11. között rendezte meg Debrecenben  a szívtranszplantáltak éves orvos-beteg találkozóját.

A programot Pamperné Katona Irén, Sipos Gábor, Gyöngyösi Attila (szívtranszplantáltak ) és Matuszka Lászlóné (Melinda) kuratóriumi titkár szervezte. A szálláson – Kossuth Lajos Kollégium – az elhelyezkedés után a szívtranszplantáltak és hozzátartozóik köszöntötték egymást. Folyamatosan ismerkedtünk egymással mivel örömmel láttuk, hogy sok új szívtranszplantált jelentkezett. Hozzátartozókkal együtt nyolcvannégyen voltunk.
Pénteken estére ismerkedési beszélgetést szerveztünk. Ekkorra Erdős László kvíz játékkal készült.

Szombaton került megrendezésre az Orvos-Beteg konferencia és találkozó.

Lengyel Tibor elnök köszöntötte megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy 1 év elteltével újra találkozhat a régi és új szívtranszplantáltakkal.

Matuszka Lászlóné titkár üdvözölte a megjelenteket, megköszönte a vendégeknek, hogy elfogadták meghívásunkat.

Megjelent vendégek:

  • Dr. Hartyánszky szívsebész,
  • Dr. Balogh Orsolya főorvosnő,
  • Dr. Sax Balázs kardiológus,
  • Fényes Mihályné koordinátor,
  • Veres Erzsébet szoc.munkás
  • Dolgos László alapító
  • Bihari Antal KTV

 

Emlékeztünk az elhunyt sorstársakra és az ismeretlen donorokra.
Megemlékeztünk Dr. Szabó Zoltán professzor úrról is, aki 1992.jan.3-án végezte az első szívátültetést.

A megjelent szívtranszplantáltakat korcsoportok szerint bemutattuk: 1-3 évesek, 4-7 évesek, 8-10 évesek, 11- 15 évesek, 16-18 évesek, 22 éves ; Örömmel fogadtuk Koncz Antalt, aki 20 év után a második esélyt is kapott, kétszeres szívátültetett lett.

Dolgos László alapító szeretettel üdvözölte a megjelent vendégeket és a szívtranszplantáltakat. Örömét fejezte ki, hogy ismét részt vehet a találkozón, találkozhat és megismerkedhet olyan csodás emberekkel, mint a szívtranszplantáltak és a körünkben megjelent orvosok. Még a mai napig egy csodának nevezi a szívátültetést. Ezt a találkozót is „szülő-gyermek” összejövetelnek nevezné.

Dr. Sax Balázs úr üdvözölte a megjelent betegeket és kedves hozzátartozókat. Doktor úr vezeti a Városmajori Klinikán a szívátültetett betegek utógondozását. Ez évben lehetőséget kapott, hogy egy hónapot Amerikában töltsön, tanulmányozta a táplálkozás főbb rendszabályait és ezt szeretnék átültetni és alkalmazni az itthoni viszonyok mellett a szívátültetettek esetében.

Dr. Balogh Orsolya főorvosnő üdvözölte a megjelenteket. Doktornő vezeti a GOKI-ban a szívátültetett betegek utógondozását. A GOKI-ban hozzátartozik 18 éven felüli fiatalok utógondozása, akik foglalkoznak a gyermekáldás gondolatával.. Indokoltnak találta, hogy a Szívtranszplantáció utáni terhesség címmel tartson előadását.

Dr. Hartyánszky István szívsebész is üdvözölte a megjelenteket. Az előtte szólók hasznos tanácsait egy-két gondolattal egészítette ki.

Az előadásokról készült videó itt megnézhető!

<p”>Szombati délutáni és esti programot a Fráter Tanyára terveztük. Megékezéskor Kis Pál tulajdonos friss pogácsával és hűsítő itókával fogadott bennünket. Fráter Tanya Debrecen és Haláp között található nagycserei erdőben. Vacsoráig sétáltunk, lovagoltunk és sétáltunk a tanya körül. Vacsorára a tanya gazda sok finomsággal készült.
Vacsora után a debreceni Tűzvarázs néptánc együttes táncosai fergeteges előadással szórakoztattak bennünket. Műsor után még lehetőségünk volt tánccal ledolgoznunk a finom vacsorával felszedett plusz kilókat.

Vasárnapi délelőtti program debreceni városnézés volt. Főtéren találkoztunk az idegenvezetővel. Gyöngyösi Attila megszervezte részünkre, hogy városnéző-vonattal körbe járva történjen a város nevezetességének bemutatása. Nagyon tetszett az idegenvezető színvonalas előadása. Délutáni szabadprogramot a csoport egy része bowlingozással, városnéző sétával töltötte el.

Hétfő délelőtt azzal búcsúztunk el, hogy jövőre újra találkozunk, mondják el sorstársaiknak élményeiket.
Mindenkinek jó egészséget kívánunk!
Köszönjük a szervezőknek a sikeres orvos-betegtalálkozó megszervezését.

Matuszka Lászlóné
kuratóriumi titkár


Címkék