Kezdőlap  »  Szívtranszplantáció  »  Műtét

Műtét

A szívtranszplantáció egy bonyolult szívsebészeti beavatkozás, melyet nagy tapasztalattal rendelkező szívsebész team végez. A szívtranszplantációs riadó során párhuzamosan két team kezd dolgozni. A csapat egyik fele elindul a szervdonáció helyére, ami Eurotransplant donáció esetén akár Németországban is lehet, ők a donor-, vagy szervkivevő team. A csapat másik fele elkezdi a klinikánkra érkező, szívtranszplantációra váró recipiens (befogadó) előkészítését, ők a recipiens-, vagy beültető team.

A kiértesített beteg klinikára való beérkezését követő szokásos orvosi felvétel és néhány rutin vizsgálat, mint friss labor, mellkas röntgen elvégzése után megkezdődik a műtéti előkészítés. Természetesen a két csapat párhuzamos munkáját folyamatosan összehangolják úgy, hogy figyelembe veszik a szervkivételhez és a szerv klinikára szállításához szükséges időt. A beültetésre váró, recipiens beteg műtőbe kerülése ennek megfelelően általában a donor team visszaérkezése előtt 2 órával történik. Körülbelül ennyi idő szükséges ahhoz, hogy a beteget az új szív fogadására előkészítsék. Természetesen ez alatt az idő alatt is felmerülhetnek olyan problémák, melyek alapján a donor team úgy ítéli meg, hogy az adott szerv transzplantációra nem alkalmas. Ilyenkor a transzplantációs riadó folyamatát meg kell szakítani és végül a beteget hazabocsátják.

Ez természetesen betegként, hozzátartozóként lelkileg megterhelő lehet, ám ez garantálja, hogy a transzplantációra váró beteg a lehető legjobb és legbiztonságosabb kezelésben részesüljön.

A műtéti előkészítés és az altatás folyamán perifériás és centrális vénás és artériás kanülöket vezetnek a könyök és a nyak vénáiba és a csukló artériájába, majd a beteg elaltatását követően egy puha csövet a légcsőbe, ami az altatógéphez kapcsolódik. Ezen a csövön keresztül történik a lélegeztetés a műtét alatt és után. A szívsebész csapat ezután megnyitja a beteg mellkasát és összeköti a szív-tüdő motorral, amely biztosítja a véráramlást és a test oxigéndús vérrel való ellátását a műtét időtartama alatt.

Mindeközben, párhuzamosan zajlik a donor szív elbírálása. Amennyiben a szív megfelelőnek bizonyul, a kiemelést követő 4-5 órán belül beültetésre kell kerülnie. Természetesen mindkét team azon dolgozik, hogy ez a lehető legrövidebb időn belül megtörténjen. Ezért is van időnként szükség a légi úton, helikopterrel vagy repülőgéppel való szállításra. Azt az időtartamot, ami a szervkivétel és az új szív beültetése és újraindítása között telik el, iszkémiás időnek nevezik. Természetesen a recipiens szívét nem veszik ki addig, amíg a donor szív meg nem érkezik a kórházba. A donor csapat visszaérkezésekor veszi kezdetét a szívműtét azon része, ami a szív beültetését jelenti. Ennek során a beteg szívet kiemelik, majd a donor szívet pontosan a régi helyére varrják vissza. A test és az új szív ereinek összekapcsolásával a vérkeringés helyreáll, az új szív elindul és fokozatosan átveszi a szerepet a szívmotortól. A motort fokozatosan leállítják. Néhány mellkasi szívócső hátrahagyásával, melyeket később az intenzív osztályon távolítanak el, rövidesen bezárják a mellkast és a beteget az intenzív osztályra szállítják. A teljes műtét általában 4-6-8 órán át tart.

Ezután kezdődik az utókezelés első-, legveszélyesebb szakasza, mely az intenzív osztályon, steril körülmények között történik.

 

Forrás: Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika