Kezdőlap  »  Hírek  »  Szent István-díj 2018. Szívtranszplantációs Munkacsoport

Szent István-díj 2018. Szívtranszplantációs Munkacsoport

Szent István-díjjal tüntették ki a Semmelweis Egyetem Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika Szívtranszplantációs Munkacsoportját. Az elismerést, ünnepélyes keretek között 2018. szeptember 15-én az esztergomi Vármúzeum lovagtermében adták át.  A díjat a Klinika igazgatója, Prof. Dr. Merkely Béla és a szívtranszplantációs munkacsoport vezetője, Prof. Dr. Szabolcs Zoltán urak vették át.
A Szent István-emlékérmet Dolgos László, a 25 éve létrehozott Szív a Szívért Alapítvány alapítója vette át Süli Jánostól, a paksi atomerőmű bővítéséért felelős tárca nélküli minisztertől. A kitüntetéssel a Szív a Szívért Alapítvány létrehozását, a szívátültetettek segítését és összefogását ismerték el.

A Szent István-díj átadása előtt Jankovics Marcell, az elismerést odaítélő alapítvány elnöke, elmondta, hogy tavaly ünnepelték az első magyarországi szívátültetés 25. évfordulóját és azóta közel 500 ember kapott új szívet.
Az eseményen több fiatal házast is köszöntöttek. Ehhez kapcsolódva Novák Katalin család- és ifjúságügyért felelős államtitkár emlékeztetett arra, hogy ősszel nemzeti konzultáción kérdezik meg a lakosságot, milyen családbarát intézkedéseket támogatnának, hogyan bővüljön a családtámogatások rendszere. A politikus elmondta, 2002 és 2010 között a házasságkötések száma 23 százalékkal csökkent, majd ez a tendencia megfordult, és napjainkban másfélszer annyi házasságot kötnek Magyarországon, mint 2010-ben.

A Szent István-díj Alapítványt Bihari Antal, a Körzeti Televízió Esztergom vezetője 2001-ben hozta létre az összmagyarság kulturális életének segítésére, a kulturális örökség védelmére. A 2018-ban tizenhatodik alkalommal átadott Szent István-díjat jelképező szobor Melocco Miklós alkotása, ami az első magyar királyt ábrázolja, amint a keresztet mindkét kezével magasba emeli nemzete előtt. A díjazottakat minden évben közvélemény-kutatás és internetes szavazás után választja ki az alapítvány kuratóriuma.
A fődíj mellett a kuratórium emlékérmet is adományoz olyan személyeknek, akik a régióban kiemelkedő munkát végeznek a közösségért.

A szívtranszplantált közösségünknek különösen fontos és jóleső érzés a Városmajori Szívtranszplantációs Munkacsoport és Dolgos László kitüntetése. Az külön öröm, hogy a Munkacsoport értünk is kifejtett magas szintű gyógyító munkáját, valamint a Szív a Szívért Alapítvány létrehozását és tevékenységét nem csak mi értékeljük nagyon nagyra, hanem más fórumokon is magasan jegyzik.
A díjátadó rendezvényen több szívtranszplantált sorstárunk is részt vett, így személyesen is gratulálhattak a kitüntetetteknek.

A díjátadóról készült videó itt megnézhető!


Címkék