Kezdőlap  »  Hírek  »  Miskolc orvos-beteg találkozó – 2014.

Miskolc orvos-beteg találkozó – 2014.

A Szív a Szívért Alapítvány a szívtranszplantáltak éves orvos-beteg találkozóját 2014. VII.4-7. között rendezte meg Miskolcon.

A szálláson – UNI-Hotel Kollégium – az elhelyezkedés után a szívtranszplantáltak és hozzátartozóik örömmel köszöntötték egymást. Délután a Deszka templomot megtekintettük, majd ezt követően az újjáépítés alatt levő Diósgyőri várhoz mentünk. A Deszkatemplom a miskolci Tetemváron álló református templom, és mint a neve is mutatja, fából épült. Külső megjelenésében és belső kialakításában erdélyi építészeti elemek, motívumok dominálnak. A jelenlegi épület 1999-ben épült az előző másolataként.

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörű természeti környezetben található a Diósgyőri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország műemlékei között. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Lajos király halála után Diósgyőr a továbbiakban a királynék javadalma volt. 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyőr várát „a királynék vára” -ként. Megtekintettük a Fegyverek és páncélok a középkori Európában című kiállítást.

Lovagkori fegyver és páncélkiállítás

<p”>Hencz István váci páncélverő mester kiállítása a Diósgyőri Vár turisztikai épületében izgalmas betekintést ígér a lovagkor fegyvereinek világába. Láthatunk X. századi normann lovagi viseleteket a keresztes háborúk korát idéző páncélokat, vérteket, végül a lovagkor végén elterjedt teljes alakos páncélokat. A kiállítás egyik különlegessége: a XIV. század hadmérnökei által tervezett kőhajító ostromgép rekonstrukciója, amelyet egy elképzelt várostromba bepillantva tekinthetünk meg.

A vacsora elfogyasztása után beszélgettünk, ismerkedtünk azokkal a transzplantáltakkal, akik eddig még nem voltak a találkozókon. Meglepetésként zenés estét szerveztünk és táncoltunk. Kellemes estének mindenki nagyon örült.

2014. július 05. Orvos-beteg konferencia

Szombaton reggeli után találkoztunk meghívott vendégeinkkel.

Elfogadta meghívásunkat Dr. Szabolcs Zoltán prof. úr, Dr. Balogh Orsolya főo., – a Városmajori SE Szív és Érsebészeti Klinikáról, Dr. Szopkó Tibor kardiológus Miskolcról. A betegek sajnálattal vették tudomásul, hogy a GOKI részéről nem jött el orvos.

Lengyel Tibor elnök üdvözölte a megjelent vendégeket és a betegeket. Örömét fejezte ki, hogy ismét együtt lehetnek és új szívtranszplantáltak is jöttek a találkozóra.

Matuszka Lászlóné titkár szintén üdvözölt mindenkit és megköszönte a vendégeknek, hogy eljöttek a találkozóra.

Dolgos László alapító is üdvözölte a megjelenteket, külön köszönte a vendégeknek, hogy megtiszteltek bennünket, mert így a találkozó betölti funkcióját.
Megköszönte Matuszka Lászlónénak(Melinda) és Mátyás Lacinak a találkozó szervezését, hogy megint ilyen szép helyen tölthetünk el közösen 3 napot. Jó egészséget kívánt a szívtranszplantáltaknak.

Dr. Szabolcs Zoltán professzor úr is üdvözölte a megjelenteket. Szabadságát megszakítva jött el a találkozóra. Előadásában elmondta, hogy ez idáig csökkent az előző évekhez viszonyítva a műtétek száma, melynek oka, hogy várólistán levő betegek túlsúlyosak. Szűkös a várólista 85 kg alatt.
Pedig Magyarországon is vannak szívelégtelenségben szenvedők, de hol vannak várólistán és így utolsó stádiumban kerülnek szívátültetésre, vagy már nem sikerül megmenteni a betegeket. 2013 évben 45 szívátültetésre került sor. Egészségügyi finanszírozás is kedvező, Donációs program jobban van megszervezve. Sok a donor.
Egy szívátültetés finanszírozása idéntől 16 millió, szemben az előző évi 9 millióval. Keringésjavító berendezések beültetése 30 millió Ft-ba kerül. Az észak magyarországi kórházak donor felajánlása nagyon kedvező.
Nagyon jó érzés együtt látni Önöket. Szívtranszplantáció egy team munka. De legfontosabb a beteg. Akkor tud az orvos, ha van kit gyógyítani. Ezzel egy új esélyt kaptak, hogy még hosszabb legyen az életük. Ez Önöknek rengeteg lemondással járt, és hogy már vannak nagy korúak is a betegek között.Köszöni a meghívást.

Dr. Balogh Orsolya doktornő is üdvözölte a betegeket. Köszöni a meghívást hogy találkozhatok Önökkel.

Három éve kezdődött a gondozási program a Városmajorban. Igyekeztünk összerázódni illetve megismerni egymást.  Új asszisztenst kaptunk Oláh Csilla személyében. Nagy segítség.
Tavalyihoz képest változás alakult ki. Bővítettük a genetikai és immunológiai vizsgálatokat. Ki tudják szűrni azokat, akiknek nagy valószínűség – szerint nem lesz kilökődése, így alacsonyabb gyógyszerszintet alkalmazunk, illetve azokat, akiknek sűrűbben van kilökődése. Fotofarezis kezelés, dialízishez hasonló kezelés. Jók a tapasztalatok. Csak a László Kórházban végzik. Nagyon jó a kapcsolat a szakemberekkel.
A várólistán sajnos vannak megkésett betegek. Még talán a szív működött legjobban, de sajnos a vese, máj és más szervi bajok is előfordulnak. Most már van ambuláns rendelőnk. Kedvelik a betegek Coroniára CT-t.

A GOKI-ban kezelt transzplantáltak kérdezték, hogy a GOKI-ban ezt miért nem alkalmazzák.
Válasz: erre az ottani intézményben kaphatnak választ.

Erdős László megköszönte, hogy kapott egy esélyt az új életre. Jól érzi magát.
Szakács László felvetette, hogy a szanatóriumi ellátást kevesen veszik igénybe.
Simon Réka bejelentette, hogy 2015. évben szeretné, ha az Alapítvány Kecskeméten rendezné a találkozót, melynek szervezésében nagy segítséget tud nyújtani.

Matuszka Lászlóné megköszönte az előadásokat és közös ebédre hívta a vendégeket.

Szombat délután szabadprogram volt. Csoportokban ki a miskolctapolcai fürdőbe, ki a kalandparkba, ki Miskolcra látogatott.

2014. július 06. Kirándulás

Vasárnapra kirándulást szerveztünk Lillafüredre. Kisvasúttal mentünk odáig. Az utazás nagyon tetszett mindenkinek. Megérkezés után Palota szálló környékén sétáltunk. Megnéztük a függőkertet, a vízesést, volt aki elment csónakázni. Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatási szempontból Miskolc része. Turisztikai szempontból jelentősége kiemelkedő; látványosságai közé tartoznak a Palotaszálló, valamint a lillafüredi vízesés. A Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok – vízzel hajtott pörölyök – működéséhez szükséges vizet.

Végezetül megtekintettük az Anna Barlangot, amit az idegenvezető tartalmas előadásban mutatott be. Az Anna-mésztufabarlang mészkövei növényi mintákat őriznek, kialakulása miatt világritkaság. A barlang teljes hossza 568 méter, ebből 200 m látogatható. A barlangban fakadó források vizét Miskolc vízellátásánál hasznosították. A barlangban nemcsak szép mészkőalakzatok tekinthetőek meg, hanem megkövesedett növények és lenyomataik is.

Az István-barlang a környék legnagyobb cseppkőbarlangja, látnivalói a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem. Egyes termeiben légzőszervi betegeket gyógyítanak Sajnos még felújítás alatt volt.

Ebédet Bükkszentkereszten fogyasztottuk el.

Délután fáradtan érkeztünk vissza az UNI-HOTEL- be.

Hétfőn reggeli után elköszöntük egymástól. és hazafelé indultunk azzal a jelszóval, hogy jövőre ismét találkozzunk.

Az orvos-beteg találkozóról készült videó itt megnézhető!

Matuszka Lászlóné
titkár


Címkék