Kezdőlap  »  Hírek  »  Koronavírus tájékoztató – Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika!

Koronavírus tájékoztató – Városmajor Szív- és Érgyógyászati Klinika!

A -tudomásunk- szerint Kínában kipattant legutóbbi (2019. november-december) koronavírus (Covid-19) járvány 2020. márciusára már világjárvánnyá (pandémiává) szélesedett. A vírusos fertőzés elérte Magyarországot is. A hivatalos tájékoztatásban megfelelő hangsúlyt kapnak a leginkább veszélyeztetett korosztállyal- (idősek) és veszélyeztetett csoportokkal (pl.: krónikus betegek) kapcsolatos cselekvési-, viselkedési ajánlások. Velük ellentétben az immunszuppressziós terápiában részesülők (pl.: szívtranszplantáltak) csak érintőlegesen kerültek említésre.  Az érintettek körében érthető módon bizonytalanság alakult ki, melyre először Dr. Sax Balázs a Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinika kardiológus-szívtranszplantációs utókezelő szakorvosa adott hiánypótló tájékoztatást és szakmai tanácsokat.

Kedves Szívtranszplantáltak!

A napokban sokan kerestek meg minket az új koronavírustól való félelmükben a teendőkről érdeklődve. Az alábbiakban röviden néhány fontos információt szeretnék megosztani Önökkel.

Az új koronavírussal fertőzöttek legtöbbje kevés tünettel esik át a betegségen, azonban egyes betegcsoportoknál a fertőzés komolyabb, akár életveszélyes is lehet. Elsősorban az idősek, a sok más betegségben (például szívelégtelenségben) szenvedők, és sajnos valószínűleg a gyengített immunrendszerű betegek, köztük a transzplantáltak vannak súlyosabb fertőzés lehetőségének kitéve. Az immunszuppresszió miatt a vírus által okozott tünetek ráadásul különbözhetnek az ép immunrendszerű betegekétől (erről egyelőre további információval nem rendelkezünk).

Magyarországon a vírust egyelőre kevés embernél mutatták ki, de ennél vélhetően jóval magasabb és egyre nő a még fel nem ismert fertőzések száma. A koronavírus ellen nincsen gyógyszer, nincsen oltás. Az egyetlen hatásos ellenszer a megelőzés. Éppen ezért az elmúlt napok intézkedései, amik a vírus közösségi terjedését igyekeznek gátolni (rendezvények elhalasztása, egyetemek, iskolák, majd később az éttermek, szórakozóhelyek, mozik, színházak bezárása) meglepőek lehetnek, de közel sem túlzóak. Sőt, az Önök számára még akár kevesek is lehetnek.

Mivel egyetlen lehetséges fegyverünk a megelőzés, ezért az alábbiakat javaslom Önöknek:

– Lehetőség szerint maradjanak otthon!
– Minél kevesebb emberrel kerüljenek kapcsolatba. Munkahelyükről lehetőség szerint menjenek szabadságra.
– Ha mégis ki kell mozdulniuk otthonukból, azt kesztyűben és maszkban (lehetőleg FFP3 szűrős maszkban) tegyék, kerüljék a zsúfolt helyeket (rendelők, patikák, boltok). A természetben nagyokat sétálni szabad, sőt, ajánlott! 🙂 (Egy esetleges lakhely elhagyási tilalom bevezetéséig).
– különös figyelmet fordítsanak a szívátültetés után már megismert higiénés rendszabályokra (kézmosás, fertőtlenítés),
– az aktuális hírekről, korlátozásokról hivatalos forrásból tájékozódjanak (koronavirus.gov.hu , semmelweis.hu , angol nyelven: https://www.who.int/emergen…/diseases/novel-coronavirus-2019 és https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-nCoV/index.html )
– “immunerősítők”, táplálékkiegészítők általában sem javasoltak (már csak a Prograf gyógyszerszintet befolyásoló lehetséges kölcsönhatások miatt is), de az előírt, legtöbbjük által szedett D-vitamin, illetve C-vitamin fogyasztható (bár ennek hatásosságáról meggyőző bizonyíték nem áll rendelkezésre).

A Városmajori Szív- és Érgyógyászati Klinikán a betegellátás a járvány alatt is folyamatos. Azonban a megfertőződés esélyének minimalizálása érdekében a nem sürgős ellátások egy részét – a transzplantált állapotától és a szívátültetéstől eltelt időtől függően – elhalasztjuk. Ez érintheti az ambuláns ellátást, a tervezett biopsziákat és éves kivizsgálásokat is. Az éves kivizsgálás szűrővizsgálatai halaszthatóak, amennyiben rendszeres gondozásról van szó (pl. cukorbetegség), egyeztessenek azzal az orvossal, aki a gondozást végzi, szükség esetén mi is segítünk a döntésben egyénre szabottan.
Csak szükséges esetekben keressenek fel személyesen bármilyen egészségügyi ellátóhelyet, lehetőleg telefonos egyeztetést követően!
Minden előjegyzett transzplantálttal felvesszük a kapcsolatot, és egyeztetünk az elhalasztott vizsgálat pótlásáról. Panaszok, esetén – ahogy eddig is – természetesen soron kívül értesítsenek bennünket!
A létfontosságú immunszuppresszív gyógyszereiket elektronikus recept formájában írjuk fel, amit az új szabályok értelmében bármelyik patikában már a hozzátartozójuk is kiválthat (ha közgyógy igazolvánnyal rendelkeznek, annak adatait sms-ben vagy emailben küldjék el, hogy arra írhassuk fel a gyógyszereket). Kérem, ellenőrizzék, hogy elegendő gyógyszerük van-e otthon, hogy egy esetleges gyógyszer ellátási zavar esetén se kerüljenek bajba.

Ha minden elővigyázatosság ellenére úgy érzik, mégis megbetegedtek, a háziorvos értesítése mellett értesítsék a transzplantációs gondozó csapat valamelyik tagját, hogy az ellátásukat nyomon követhessük, szükség esetén megszervezhessük.

A lelkileg is megterhelő helyzet miatt heti rendszerességgel online beszélgetéseket szervezünk pszichológusokkal, melyről hamarosan részletes tájékoztatást kapnak. Az ujszivbeneplelek@gmail.com e-mail címen vehetik fel velük a kapcsolatot, amennyiben egyénileg szeretne valaki segítséget kérni.
Kérdések esetén az ismert telefonszámokon állunk rendelkezésükre.

Vigyázzanak magukra, vigyázzunk egymásra!

A Városmajori HTX csapat nevében, szeretettel:
Dr. Sax Balázs

 

A tájékoztatás Dr. Alexandra Assabiny facebook bejegyzésében olvasható eredeti formájában:
https://www.facebook.com/groups/261384583971757/permalink/2640044916105700/ 


Címkék