Kezdőlap  »  Hírek  »  Kecskemét – Fülöpszállás orvos-beteg találkozó – 2015.

Kecskemét – Fülöpszállás orvos-beteg találkozó – 2015.

2015. július 3-6 között rendezte meg Kecskeméten a Szív a Szívért Alapítvány éves orvos-beteg találkozót a szívtranszplantáltak részére. A programot Rozsinszki Réka (transzplantált) és Matuszka Lászlóné (Melinda) – kuratóriumi titkár szervezte.

A szálláson – Református Gimnázium kollégium – az elhelyezkedés után a szívtranszplantáltak és hozzátartozóik köszöntötték egymást. Folyamatosan ismerkedtünk egymással mivel örömmel láttuk, hogy sok új szívtranszplantált jelentkezett, Hozzátartozókkal együtt hetvenen voltunk.

Első nap délutánjára már programot szerveztünk. Elsőnek a Városházát néztük meg. Garda László igazgató úr üdvözölte a szívtranszplantáltakat, és bemutatta illetve felkérte Mák Kornél alpolgármestert, hogy mutassa be a Városházát, illetve Kecskemét városát. Mák Kornél alpolgármester a Városháza dísztermében üdvözölt bennünket, és tartott egy bemutatást Kecskemét városáról.
A kecskeméti városháza 1892-1896 között épült Lechner Ödön és Pártos Gyula tervei szerint. Építészeti mestermunka, nemzeti építészetünk, a magyaros szecesszió csúcsteljesítménye. Ezután szabadprogram keretében sétáltunk a városban, majd vacsora után hosszasan beszélgettünk.

Szombaton (VII.04) reggeli után indultunk Fülöpszállásra, ahol találkoztunk Gubacsi Gyula polgármester úrral, aki bemutatta a várost. Üdvözölt bennünket, és örült, hogy a mai napi rendezvény keretében bemutathatja Fülöpszállást. Fülöpszállás a legősibb Kiskun települések egyike, közel 900 éves múltra tekinthet vissza. Történeti érdekesség, hogy az itt található magasabb halmokból több évezredes kultúrák leletei kerültek már elő, és avar kori temetkezési helyet is feltártak a régészek. Első írásos említése II. István király uralkodásának idejéből 1124-re datálható. A falu bemutatása után a szívtranszplantáltak nevében Dolgos László alapító megkoszorúzta az I. és II. világháborús hősök emlékművét, amely méltóan őrzi azok emlékét, akik hősiesen harcoltak illetve életüket áldozták a hazáért. Majd megnéztük a Református Templomot. A község református temploma 1740-tõl 1789-ig épült. A műemléki épület ritkaságnak számító orgonája az 1920-as években készült, és még a mai napig is működik.

Fülöpszállási programunkat Simon tanyán folytattuk. Házigazdák –Rozsinszki Réka szívtranszplantált és Simon Lajos- valamint a már megérkezett vendégek üdvözlése után megkezdtük az orvos-beteg konzultációt.

Lengyel Tibor elnök köszöntötte a megjelenteket. Örömét fejezte ki, hogy 1 év elteltével újra találkozhat a régi és új szívtranszplantáltakkal.

Matuszka Lászlóné titkár üdvözölte a megjelenteket, megköszönte a vendégeknek, hogy elfogadták meghívásunkat majd bemutatta Őket:

Megjelent vendégek:

 • Dr. Macsári Mária Bács megyei Rehabilitációs Intézet vezetője
 • Dr. Merkely Béla prof. úr a Városmajori Klinikáról,
 • Dr. Szabolcs Zoltán prof. úr a Városmajori Klinikáról,
 • Dr. Bartha Elektra főorvosnő a Városmajori Klinikáról,
 • Dr. Sax Balázs kardiológus a Városmajori Klinikáról,
 • Varró Csilla koordinátor a Városmajori Klinikáról,
 • Dr. Balogh Orsolya kardiológus a GOKI-ból,
 • Dr. Takács Péter rezidens a GOKI-ból,
 • Fülöp Angéla a GOKI-ból,
 • Fényes Mihályné a GOKI-ból,
 • Horváthné Taskó Ildikó koordinátorok a GOKI-ból,
 • Dolgos László alapító

 

Emlékeztünk az elhunyt sorstársakra, az ismeretlen donorokra.
A megjelent szívtranszplantáltakat korcsoportok szerint bemutattuk: 1-3 évesek, 4-7 évesek, 8-10 évesek, 11- 15 évesek, 16-18 évesek, 21 éves (Szakács László)

Dolgos László alapító szeretettel üdvözölte a megjelent vendégeket és a szívtranszplantáltakat.
Örömét fejezte ki, hogy ismét részt vehet a találkozón, találkozhat és megismerkedhet olyan csodás emberekkel, mint a szívtranszplantáltak és a körünkben megjelent, illetve a kórházakban közreműködő orvosokkal. Még a mai napig egy csodának nevezi a szívátültetést. Ezt a találkozót is “szülő-gyermek” összejövetelnek nevezné.

Dr. Macsári Mária orvosszakértő tájékoztatott a megváltozott munkaképességről, illetve a rokkant ellátásról. Megváltoztak az ellátások neve és az összegük. Ez a témakör nagyon érdekelt mindenkit. Kérdésekkel fordultak hozzá: pl. foglalkoztatás a rokkantság mellett, parkoló kártya jogosultsága stb.

Dr. Szabolcs Zoltán prof. úr tájékoztatott bennünket hogy az elmúlt évhez viszonyítva megváltoztak a kezelések, gyógyszerek. Ma már 60 éven felülieket is transzplantálnak. Céljuk a donor kapacitás maximálására való törekvés. Az Eutransplanthoz történt csatlakozás tapasztalatait összegezte. Megkétszereződött a szívátültetések száma. Magyarország nyertesen került ki a csatlakozásból.

Dr. Balogh Orsolya doktornő örömmel látta sok betegét így együtt. A GOKI-ba kerülése óta gördülékenyebbé tették a szívtranszplantáltak kezelését. Szeretne jó kapcsolatokat kialakítani a betegekkel.

Dr. Sax Balázs doktor úr üdvözölte a megjelenteket. Elmondta, hogy a Városmajori Klinikán Ő vette át a transzplantáltakat. Csapatát erősítik fiatal, lelkes orvosok, koordinátorok, és az osztályon dolgozó nővérek. Terveik között szerepel a betegek oktatása, tájékoztató anyag megjelenésével, hogy a várólistára kerülő beteg is pontosan tudja mi várható a transzplantáció után a gondozásban.

Matuszka Lászlóné titkár beszámolt az Alapítvány munkájáról.

2014. évben újra felülvizsgálta országos szinten a Bíróság a közhasznúság jogosságát, amelyet hosszú huzavona után végül ismét megkaptunk. Már csak a végső jogerőre emelő levelet várjuk.

Kuratórium létszáma 7 fő. Bemutatta Őket:
Lengyel Tibor elnök, Matuszka Lászlóné titkár, dr Szabó Zoltán prof. úr örökös tiszteletbeli elnök, Tagok: Kutikáné Orosz Anna, Pamperné Katona Irén, Omischl Gyula, Szabó Pál
Az alapítvány szerény anyagi keretből gazdálkodik. Ebből fedezzük a támogatások, találkozók költségeit. 2014. december 31-i záró egyenleg 8,8 eFt. Támogatásokat csak súlyos betegségekre tudunk adni. Ezt mindenkinek a lelkiismeretére bízzuk. Szociális juttatásokat sajnos nem áll módunkban támogatni. Ezért ismét kérjük mindenkinek a segítségét abban, hogy következő években is kapjunk minél nagyobb összeget az SZJA 1 % – ból. (rokonok, ismerősök, barátok támogatását).

Délutáni programot sétakocsikázással, lovasbemutatóval folytattuk. Vacsoráig zenét hallgattunk, táncoltunk.

Vasárnap látogatást tettünk a Planetáriumba. A planetáriumi vetítőgéppel be mutatták az Egyenlítőtől az Északi Sarkig bármely földrajzi szélességről megfigyelhető csillagos eget. A Föld forgását szimulálva olyat is játszhatnak, mintha fölgyorsítanánk az időt. Sőt azt is, mintha űrhajóban lennénk. Utána megtekintettük a görög-keleti templomot.

Befejezésül hétfőn még gyárlátogatást tettünk a Mercedes autógyárba, Erdős László szervezésében.

Végül úgy búcsúztunk el, jövőre újra találkozunk és mondják el sorstársaiknak az élményeiket.
Köszönjük a szervezőknek a tartalmas programot.

Matuszka Lászlóné
kuratóriumi titkár


Címkék