2014 Miskolc orvos-beteg találkozó

A Deszkatemplom a miskolci Tetemváron álló református templom, és mint a neve is mutatja, fából épült. Külsõ megjelenésében és belsõ kialakításában erdélyi építészeti elemek, motívumok dominálnak. A jelenlegi épület 1999-ben épült az elõzõ másolataként.

Képek: 2014. Miskolc – Deszka templom

 

Miskolc belvárosától mintegy 8 kilométerre, a Bükk hegység lábánál, gyönyörû természeti környezetben található a Diósgyõri vár, melyet rangos hely illet meg Magyarország mûemlékei között. Nagy Lajos király 1364-ben nagy birtokrészt csatolt a várhoz, amelyet aztán pompás, gótikus királyi várkastéllyá épített ki. Lajos király halála után Diósgyõr a továbbiakban a királynék javadalma volt. 1526-ig hat királyné, köztük Mátyás felesége, Beatrix jegyajándékba kapott vidéki rezidenciájaként szolgált, ezért is emlegették Diósgyõr várát „a királynék vára” -ként. Megtekintettük a Fegyverek és páncélok a középkori Európában címû kiállítást.

LOVAGKORI FEGYVER- ÉS PÁNCÉLKIÁLLÍTÁS
Hencz István váci páncélverõ mester kiállítása a Diósgyõri Vár turisztikai épületében izgalmas betekintést ígér a lovagkor fegyvereinek világába. Láthatunk X. századi normann lovagi viseleteket  a keresztes háborúk korát idézõ páncélokat, vérteket, végül a lovagkor végén elterjedt teljes alakos páncélokat. A kiállítás egyik különlegessége: a XIV. század hadmérnökei által tervezett kõhajító ostromgép rekonstrukciója, amelyet egy elképzelt várostromba bepillantva tekinthetünk meg.

Képek 2014. Miskolc - Diósgyõri vár


Vacsora elfogyasztása után beszélgettünk, ismerkedtünk azokkal a transzplantáltakkal, akik eddig még nem voltak a találkozókon. Meglepetésként zenés estét szerveztünk és táncoltunk. Kellemes estének mindenki nagyon örült.

 

 

2014. július 05. Orvos-betegtalálkozó

Szombaton reggeli után találkoztunk meghívott vendégeinkkel.

Elfogadta meghívásunkat dr. Szabolcs Zoltán prof. úr, dr.  Balogh Orsolya fõo.,-a Városmajori SE Szív és Érsebészeti Klinikáról,  dr. Szopkó Tibor kardiológus Miskolcról.

A betegek sajnálattal vették, hogy a GOKI részérõl nem jött el orvos.
-    Lengyel Tibor elnök üdvözölte a megjelent vendégeket és a betegeket. Örömét fejezte ki, hogy ismét együtt lehetnek és új szívtranszplantáltak is jöttek a találkozóra.
- Matuszka Lászlóné titkár szintén üdvözölt mindenkit és megköszönte a vendégeknek, hogy eljöttek a találkozóra.
- Dolgos László alapító is üdvözölte a megjelenteket, külön köszönte a vendégeknek, hogy megtiszteltek bennünket, mert így a találkozó betölti funkcióját. Megköszönte  Matuszka Lászlónénak(Melinda) és Mátyás Lacinak a   találkozó szervezését,   hogy megint ilyen szép helyen tölthetünk el közösen 3 napot. Jó egészséget kívánt a szívtranszplantáltaknak.   
JÕVÕRE ÚJRA EGYÜTT!! – kívánta.

Dr Szabolcs Zoltán professzor úr is üdvözölte a megjelenteket.  Szabadságát megszakítva jött el a találkozóra. Elõadásában elmondta, hogy ez idáig csökkent az elõzõ évekhez viszonyítva a mûtétek száma,
melynek oka, hogy várólistán levõ betegek  túlsúlyosak. Szûkös a várólista 85 kg alatt.
Pedig Magyarországon is vannak szívelégtelenségben szenvedõk    - de hol vannak,  - váró listán és így  utolsó stádiumban kerülnek szívátültetésre, vagy már nem sikerül megmenteni a betegeket. 
2013 évben 45 szívátültetésre került sor.
Egészségügyi finanszírozás is kedvezõ, Donációs program jobban van megszervezve.  Sok a donor. 
Egy szívátültetés finanszírozása idéntõl 16 millió, szemben az elõzõ évi 9 millióval. Keringésjavító berendezések beültetése 30 millió Ft-ba kerül.
Észak magyarországi kórházak donor  felajánlása nagyon kedvezõ.

Kérdése  Dr Szopkó Tibor doktor úrhoz, hogy Miskolcon meg van e szervezve a donáció és a szívelégség
ambulancia?
Miskolcon van aktív ellátás, akut kardiológiai betegségekkel foglalkoznak. És van kardiológiai ambulancia ellátás.
Nagyon jó érzés együtt látni Önöket.  Szívtranplantáció  egy team munka. De legfontosabb a beteg. Akkor tud az orvos, ha van kit gyógyítani. Ezzel egy új esélyt kaptak, hogy még hosszabb legyen az életük. Ez Önöknek rengeteg  lemondással  járt,  és hogy már vannak nagy kórúak  is a betegek között.
Köszöni a meghívást.

Dr Balogh Orsolya doktornõ is üdvözölte a betegeket. Köszöni a meghívást hogy  találkozhatok Önökkel.
Három éve kezdõdött a gondozási program a Városmajorban. Igyekeztünk összerázódni illetve megismerni egymást.
Új asszisztenst kaptunk Oláh Csilla személyében.  Nagy segítség.
Tavalyihoz képest változás alakult ki. Bõvítettük a genetikai és immunológiai vizsgálatokat. Ki tudják szûrni azokat, akiknek nagy valószínûség - szerint nem lesz kilökõdése, így alacsonyabb gyógyszerszintet alkalmazunk, illetve azokat, akiknek sûrûbben van kilökõdése.  Fotofarezis kezelés, dialízishez hasonló kezelés. Jók a tapasztalatok. Csak a László Kórházban végzik. Nagyon jó a kapcsolat a szakemberekkel.
Várólistán sajnos vannak megkésett betegek. Még talán a szív mûködött legjobban, de sajnos a vese. máj és  
más szervi bajok elõfordulnak.
Most már van ambuláns rendelõnk. Kedvelik a betegek  Coroniár CT-t.

Gokiban kezelt transzplantáltak kérdezték, hogy a GOKI-ban ezt miért nem alkalmazzák.
Válasz: erre az ottani intézményben kaphatnak választ.
Erdõs László megköszönte, hogy kapott egy esélyt az új életre. Jól érzi magát .
Szakács László felvetette, hogy a szanatóriumi ellátást kevesen veszik igénybe.
Simon Réka bejelentette,  hogy 2015 évben szeretné  ha az Alapítvány Kecskeméten  rendezné a találkozót,
amelynek szervezésében nagy segítséget tud nyújtani.
Matuszka Lászlóné megköszönte az elõadásokat és közös ebédre hívta a vendégeket.

Képek: 2014. Miskolc Orvos-Beteg találkozó

VIDEÓ összefoglaló:

 

Szombat délután szabadprogram volt. Csoportokban ki a Miskolctapolcai fürdõbe, ki a kalandparkba, ki Miskolcra látogatott.

 

 

2014. július 06. Kirándulás

Vasárnapra kirándulást szerveztünk Lillafüredre.  Kisvasúttal mentünk odáig. Az utazás nagyon tetszett mindenkinek. Megérkezés után  Palota szálló környékén sétáltunk. Megnéztük a fúggõkertet, a vízesést,  volt aki elment csónakázni.

Lillafüred (Miskolc-Lillafüred) település Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, közigazgatási szempontból Miskolc része. Turisztikai szempontból jelentõsége kiemelkedõ; látványosságai közé tartoznak a Palotaszálló, valamint a lillafüredi vízesés.   A Garadna-völgyben a két patak összefolyásánál kialakult kisebb, természetes tavat 1813-ban egy völgyzáró gáttal visszaduzzasztották, hogy biztosítsák a vashámorok – vízzel hajtott pörölyök – mûködéséhez szükséges vizet.

Végezetül megtekintettük az Anna Barlangot, amit az idegenvezetõ tartalmas elõadásban mutatott be. Az Anna-mésztufabarlang mészkövei növényi mintákat õriznek, kialakulása miatt világritkaság.  A barlang teljes hossza 568 méter, ebbõl 200 m látogatható. A barlangban fakadó források vizét Miskolc vízellátásánál hasznosították.    A barlangban nemcsak szép mészkõalakzatok tekinthetõek meg, hanem megkövesedett növények és lenyomataik is.

Az István-barlang a környék legnagyobb cseppkõbarlangja, látnivalói a Nagyterem, a Kilátó és a Színházterem. Egyes termeiben légzõszervi betegeket gyógyítanak  Sajnos még felújítás alatt volt.     

Képek: 2014 Miskolc Lillafüred

 

Ebédet Bükkszentkereszten fogyasztottuk el.

Délután fáradtan érkeztünk vissza az UNIO-HOTELbe.

Hétfõn reggeli  után  elköszöntük egymástól. és hazafelé indultunk azzal a jelszóval, hogy
jõvõre ismét találkozzunk.

Matuszka Lászlóné titkár