Forradalmi szívtranszplantáció

 

Olyan berendezést fejlesztettek ki, amely képes a donorból kioperált szívet szállítás közben is dobogtatni, melegen tartani, és oxigéndús vért keringetni benne. Így több mint kétszer hosszabb ideig szállítható a szív, ráadásul sokkal nagyobb a sikeres beültetés esélye is. Szakemberek szerint a módszer kis változtatással alkalmazható lesz a többi szervnél is.

Érdekes látvány. Testen kívül dobogó a szív. Ez a lényege annak a berendezésnek, amelyet az Egyesült Államokban dolgoztak ki, és amely forradalmasíthatja a szívátültetést. A gép ugyanis képes a donorból kioperált szívet mondhatni életben tartani. A szív a dobozban is ver és oxigéndús vér kering benne. Ami pedig nagyon fontos, a berendezés melegen tartja a szervet ellentétben az eddigi módszerrel, ahol is jégbe hûtve szállították. Ami pedig már rövid távon sem tett túl jót a szívnek.


Amikor jégbe hûtjük a szívet, annak állapota - lassabban ugyan, mintha nem hûtenénk - de romlik. Ha viszont oxigéndús vért keringetünk benne, akkor meleg marad, a szövetek nem roncsolódnak, sõt, lényegében formában tartja a szívet - mondja egy szakértõ.

Így pedig akár 12 órán át szállítható marad a szerv, szemben a jégbehûtéssel, ahol 5 óra múlva már nem beültethetõ. A beteg esélyei is sokat javulnak, hiszen nem egy jegesen hideg, órákon át álló, így esetleg kevésbbé jó állapotú szívet kell újraindítani a mûtét végén. A szakemberek szerint a módszer elve alapján hamarosan a többi szerv transzplantációját is forradalmasítani lehetne.