Kezdőlap  »  Hírek  »  Debrecen orvos-beteg találkozó – 2009.

Debrecen orvos-beteg találkozó – 2009.

2009. VII.3-4-5 Orvos-Beteg találkozó Debrecenben. – Elérkezett a nap, hogy éves találkozójukon 2009. július 3-án újra találkozzanak a szívtranszplantáltak Debrecenben, a Campus hotelben.

2009. július 03. péntek – Délután folyamatosan érkeztek a résztvevők. Szálláshelyük elfoglalása, és egymás üdvözlése után du. 16,30 órakor kezdetét vette a háromnapos program. Kötetlen beszélgetéssel kezdődött. A média képviselői Harcsás Judit újságírónő – Kisalföld, Magyar Rádió Győri Rádió szerkesztőségének munkatársa -, és az RTL klub riportokat készítettek a jelenlévőkkel. Rögzítették a beszélgetéseket.

Pamperné Katona Irén főszervező üdvözölte a megjelenteket, és örömét fejezte ki, hogy ilyen nagy létszámmal vesznek részt a találkozón. (65 fő) Matuszka Lászlóné titkár szintén üdvözölte a megjelenteket, és megköszönte, hogy a média részéről elfogadták az Alapítvány meghívását.

Hozzászólásokban a transzplantáltak elmondták észrevételeiket.
Kifogásolták:
– A kórházi elhelyezést.
– Már nem veszik soron kívül a transzplantáltakat (pedig eddig ez volt a gyakorlat) az ambuláns kontrollvizsgálatokon.
– Nehezen kapják meg a „mozgásában korlátozott személy”-nek járó parkolási igazolványt.
– A gyógyszerek mellékhatásaként reumás problémák alakulnak ki, illetve a tömegközlekedés a fertőzések miatt veszélyes.
– A rendelőintézetekben a szakorvosok nem merik elvállalni a transzplantált betegeket. Pl. fogászat, reumatológia stb.

Harcsás Judit újságírónő örült a meghívásnak, bemutatta „Segítő szó” című könyvét. Elmondta, hogy egy jó sajtó cikk vagy riport akár hegyeket képes megmozgatni. Itt példának említette Trajtlerné Zsuzsa transzplantáltat, akinek otthonát így sikerült átalakítani. Szeretné, ha riportjaival, felhívná a figyelmet a szívtranszplantáltakra és támogatókat találna a betegeket segítő Szív a Szívért Alapítvány. (OTP:11740009-20041597)

19 órai vacsora után bowlingoztak a régi és az új sorstársak illetve a szálloda teraszán éjszakába nyúlóan beszélgettek.

2009. július 4. szombat – Reggeli után 9 órakor elkezdődött az orvos-beteg találkozó.

Meghívott vendégeket üdvözölte Lengyel Tibor elnök:
Dr. Remenyik Éva professzornőt, a Debreceni Egyetem Bőrgyógyászati Klinikájának vezetőjét.
Dr. Szerafin Tamás egyetemi tanárt a Debreceni Egyetem Szívsebészeti klinikájának vezetőjét.
Dr. Zupán Kristóf kardiológust, a Budapesti Kardiológiai Intézet munkatársát.
Dr. Papp Csabát a Debrecen Város Önkormányzat Egészségügyi bizottságának alelnökét.
Nánásiné Lókodi Andrea természetgyógyászt.
Veress Erzsébet szociális munkást, a Budapesti Kardiológiai Intézet munkatársát.

Dolgos László üdvözölte a megjelenteket, és Ő is örömét fejezte ki, hogy ilyen magas létszámmal jelentek meg a találkozón. Tájékoztatta a transzplantáltakat, hogy a Szív a Szívért Alapítvány kuratóriuma átalakult. Bemutatta a jelenlévő kuratóriumi tagokat, majd kérte a megjelenteket, hogy 1 perces felállással emlékezzenek elhunyt sorstársaikra.

Lengyel Tibor felkérte Dr.Remenyik Éva professzornőt tartsa meg előadását. Professzornő a transzplantáltakat is érintő bőrgyógyászati betegségeket mutatta be, képekkel illusztrálva. Fel kívánta hívni a figyelmet az odafigyelésre és a megelőzésre. Kérdésekre készségesen válaszolt. Dr. Papp Csaba az Önkormányzat nevében üdvözölte a megjelenteket, akik között aneszteziológusként ismerősöket is vélt felfedezni.

Ezután kérdéseket tettek fel a vendégek felé.
– Miként tudnának segíteni a transzplantáltak a Donáció- Transzplantáció jelentőségének tudatosításában.
– Évek óta próbálja elérni az Alapítvány, hogy a transzplantáltak kapjanak egy olyan igazoló kártyát, amelyen fel van tüntetve, hogy mikor transzplantálták, kezelő, házi orvos neve, fontosabb gyógyszerek. Ennek főleg baleseteknél van jelentősége. Az Alapítvány is bekapcsolódna ennek elkészítéséhez.
– Miért kell az éves kontrollra reggel megjelenni, mikor du. 4 órakor jutnak ágyhoz.
– Miért nem lehet elvégezni megyei központokban az éves katéterezést, mivel az ország különböző részén élnek a transzplantáltak. A vizsgálatok eredményét természetesen a kezelőorvosnak bemutatnák.
– Kifogásolták, hogy a Városmajorban beígért elhelyezés nincs biztosítva (külön WC, fürdő)
– Kifogásolták, hogy állandóan azt hallják, hogy műtét után hamar munkaképesek lesznek. A munkaadók pedig félnek tőlünk, illetve nem foglalkoztatnak inkább az egészségeseket alkalmazzák.
– Az „idősebb” transzplantáltak tapasztalják, hogy a hosszabb ideig tartó steril környezet nagy előnyt adott nekik. Kevesebb kilökődés mutatható ki náluk, szemben az új műtöttekkel, akik sűrűbben vannak a kórházban.

Fentiekre reagálva meghívott vendégeink tanácsokkal látták el a transzplantáltakat.

Lengyel Tibor elnök megköszönte a transzplantáltak aktivitását és a vendégek tanácsait, majd áttért a kuratóriumi ülés levezetésére.
1. Matuszka Lászlóné titkár, tájékoztatást adott a kuratórium munkájáról.
2. Major Anna könyvelő tájékoztatást adott az Alapítvány 2008 évi pénzügyi helyzetéről.
3. Dolgos László megköszönte a lemondott kuratóriumi tagok munkáját.

Lengyel Tibor megköszönve a részvételt lezárta az orvos-beteg találkozó szakmai programját.

Ebéd után 14 órakor kulturális program vette kezdetét.
A transzplantáltak csapata buszos kirándulás keretében elment a Hortobágyi Nemzeti Parkba. Az őshonos állatfajok és a Puszta múzeum megtekintése után volt idő még a vásári forgatagban is sétálni. Este a Paripa Csárda bőséges vacsorája és a cigányzenészek talpalávalója gondoskodott a jókedvről és a kikapcsolódásról.

2009. július 05. vasárnap – Erre a napra könnyű programot szerveztünk. Városnézést délelőttre. Megnéztük a Kossuth Lajos Tudományegyetem parkját, valamint az Egyetem auláját, a Református Kollégium könyvtárát, Munkácsi Mihály két híres festményét, valamint a Nagytemplomot. Bátrabbak felmentek a toronyba.
Délután volt aki bowlingozott, volt aki sétálni ment a Nagyerdőbe.

Köszönet mindenkinek a részvételért!

Matuszka Lászlóné titkár


Címkék