Kezdőlap  »  Hírek  »  Nyíregyháza orvos-beteg találkozó – 2019.

Nyíregyháza orvos-beteg találkozó – 2019.

A Szív a Szívért Alapítvány a szívtranszplantáltak 2019. évi jubileumi országos ”Orvos- Beteg” találkozóját Nyíregyházán rendezte meg. Az éves országos találkozón került megünnepelésre a Szív a Szívért Alapítvány létrehozásának 25. évfordulója.
Az alapítót, Dolgos Lászlót többször – a péntek esti közösségi est- és a másnapi ünnepi orvos-beteg konferencia keretében – is köszöntötte, tevékenységét és önzetlen támogatását, pedig ünnepélyes keretek között méltatta Erdős László, az Alapítvány titkára.

Nyíregyháza új helyszín volt a találkozók sorában. A résztvevők többsége még nem járt a városban. Az Alapítványnak eredeti célkitűzései közé tartozik az is, hogy az orvos-beteg konferenciák megszervezésén túl, új helyszínnel, új várossal és új régióval ismerkedhessenek meg a szívtranszplantáltak.
A programok tervezési szinten kellően és arányosan lefedték a közel három nap adta időkeretet. A helyszíneket ugyanakkor a gyalogosan nagy távolságok miatt csak különbusszal lehetett megközelíteni. Mivel az utazások is – milyen meglepő – sok időt igényeltek, igen feszes időrendet kellett tartani a pontos lebonyolításhoz. A főszervező az alapítvány titkára Erdős László volt, de kötelező említést és köszönetet érdemel a felesége „Saci” is, mint társszervező és a rendezvény háziasszonya.

A találkozó időpontja: 2019. július 5, 6, 7 (péntek 13,00-tól vasárnap 15,00-ig). Kizárólag egyéni költségtérítés mellett hétfő reggelig is lehetett maradni, ezzel a lehetőséggel többen éltek is.
Szállás: Bessenyei Hotel (Nyíregyházi Egyetem kollégiuma – Nyíregyháza, Sóstói út 31.),
Standard étkezések: Ír Pub Söröző és Étterem különterme (Nyíregyháza, Sóstói út 31/B),
Orvos-Beteg konferencia: 2019. 07.6. (szombat) 9,30-kor Nyíregyháza Polgármesteri Hivatal Krúdy díszterme.
Szombat esti vacsora: Nyíregyháza, Vadász csárda

Főbb programok – röviden:
péntek: megérkezés, szállásfoglalás, délutáni kirándulás az egyetem botanikus kertjébe, köszöntés-ősztársulati beszélgetés, vacsora, játék- zene-ismerkedés;
szombat: reggeli, orvos-beteg konferencia, díszebéd, beszélgetés orvosainkkal, idegenvezetős-buszos városnézés, vacsora a nyíregyházi Vadász csárdában;
vasárnap: reggeli, a nyíregyházi állatpark megtekintése, ebéd, délután hazautazás; akik hétfőig maradtak, délután és este beszélgetéssel telt el a napjuk;

Pénteken 12-13 órától folyamatosan érkeztek a résztvevők. Mindenki elfoglalta a szállását, majd köszöntötte a rég nem látott társait, barátait.
A korábban érkezőket már délután is várta egy bónusz program: a Nyíregyházi Egyetem – Tuzson Jánosról elnevezett botanikus kertjének megtekintése. A program résztvevői szerint csodálatos volt a kert látványa, lenyűgöző szépsége és megnyugtató harmóniája megérinti a lelket.
Péntek este a közösségi helyiségben Erdős László tartott egy rövid köszöntőt minden résztvevő felé. Pár szóval beszélt az előttünk álló napokról és programokról, majd külön köszöntötte Dolgos Lászlót, a Szív a Szívért Alapítvány létrehozóját. 25 éve történt az alapítás. Negyedévszázada, kimondani is sok. Azóta pedig különféle módon és rendezésben, de a szívtranszplantáltak az Alapítvány szervezésében évente mindig találkoztak.
A verbális köszöntő után, váratlanul magas hőfokú játékos vetélkedő dobta fel a hangulatot, melyet sorstársunk Kozma Laci saját előadású zenés estje követett. Az élőzenének mindig van egy sajátos hangulata, kisugárzása, ráadásul barátunk nagyjából 500-550 km távolságból érkezett -méretes és súlyos felszerelésével egyetemben-, hogy zenéjével az estét emlékezetesebbé tegye.

A találkozó fő eseménye természetesen most is az ”Orvos- Beteg” konferencia volt, melynek a Nyíregyháza Polgármesteri Hivatal Krúdy díszterme szolgált helyszínéül.

Előadók voltak:
Dr. Rákóczi Ildikó Úrhölgy – Nyíregyházi Önkormányzat – mint a konferencia védnöke-képviseletében
Dolgos László-alapító
Dr. Hartyánszky István – szívsebész, Városmajor
Dr. Gavallér Henriette – kardiológus, utókezelő szakorvos, Szeged
Dr. Borbély Attila – kardiológus, Debrecen
Berente Judit – Magyar Szervátültetettek Szövetségének Elnöke

Meghívottak voltak:
Dr. Szilágyi Attila – kardiológus, Nyíregyháza
Pallag Gabriella – koordinátor, Szeged

A konferencia moderátora az Alapítvány titkára Erdős László volt.
Elsőként a Szív a Szívért Alapítvány 25. éves évfordulójáról beszélt. Röviden felelevenített pár történetet és sarokpontot az Alapítvány jelenéből, korábbi életéből, majd köszöntötte és méltatta Dolgos Lászlót, az alapítót. Egy emléktárgyat és egy mindenki által aláírt emlék-oklevelet adott át neki, majd felkérte egy hozzászólásra. Dolgos László beszéde olyan közvetlen és őszinte volt, mint amilyen az egész alapítói és támogatói tevékenysége.
Megható, emlékezetes, bensőséges pillanatok voltak ezek.

Őt Dr. Rákóczi Ildikó Úrhölgy követte a találkozó védnökének képviseletében, így személyében magas szinten képviselte a Nyíregyházi Polgármesteri Hivatalt. Hozzászólásában örömmel üdvözölte a szívtranszplantált résztvevőket és hozzátartozóikat, majd röviden beszélt Nyíregyháza városáról, a város vezetésének elképzeléseiről és tevékenységéről. Meglepetten, de egyúttal elismerően szólt az Alapítvány tevékenységéről, a szívtranszplantáltak aktivitásáról. Készült ugyanis: átnézte az Alapítvány idén megújult weboldalát, sőt egyéb cikkeket is hozzáolvasott. Nagyon megindította Őt a weboldal tartalma, illetve a tartalmon keresztül megjelenő különös világ. A szívtranszplantáltak világa, melyben látható és kitapintható a betegség, a küzdelem, de a remény és a boldogság is. Az Alapítvány tevékenységéhez a jövőben is sok sikert kívánt.
Jóleső kötelességünk leírni és nagyon kiemelni, hogy a Polgármesteri Hivatal több mindenben támogatta a találkozó programjait és lebonyolítását, köszönet érte.

A szakmai előadások sorát Dr. Hartyánszky István, a Városmajori Klinika szívsebésze kezdte. A szokásos könnyed stílusában, de mégis nagy szakmai mélységgel és alázattal adta elő mondanivalóját. Előadása kezdetén kihangsúlyozta, nem csak a Városmajori Ér- és Szívsebészeti Klinika eredményeiről beszél. Nagyon érdekes történelmi visszatekintéssel, bemutatta, hogy milyen technikai fejlődésnek kellet megtörténni azelőtt, hogy a világon végre tudták hajtani az első szívátültetést. A visszatekintés a múlt század elejétől kezdődően felölelte napjainkig azt az technikai, sebészeti és a szükséges gyógyszerek kifejlesztésének folyamatát.

Második szakmai hozzászóló Dr. Gavallér Henriette volt. Ő a Szegedi Kórház kardiológusa, egyben szívtranszplantált utókezelő szakorvos. Valószínű, hogy többeknek meglepetést okozott, hogy nem csak Budapesten van szívtranszplantált utókezelés, hanem már jó ideje Szegeden is. Személyesen utókezeli a Békés- és Csongrád megyei szívtranszplantáltakat. Erről a tevékenységről és a helyi (szegedi) sajátosságairól tartotta előadását.

Harmadik szakmai előadó Dr. Borbély Attila kardiológus volt a Debreceni Kórházból. A debreceni kórház kardiológiai- és szívtranszplantációs szűrési-, előkészítési tevékenységéről tartotta előadását.

A negyedik előadónak, Berente Juditnak, a Magyar Szervátültetettek Szövetségének Elnökének -alighanem- megszavazható a szakmai előadói státusz, ugyanis előadása szorosan kapcsolódik, mintegy folytatásként az orvosi munkához. Témája: a Képzett Beteg Program. Ezt a programot a Magyar Szervátültetettek Szövetsége a gyakorlatban is megrendezi a szervátültetésen átesett emberek számára. Az Elnök Asszony a tavalyi orvos-beteg konferencián már érintette ezt a témát, de most mélységében is kifejtette.

Az utolsó szó jogán Szakács László szívtranszplantált, mint korelnök mondott pár szót, biztatást a megjelent sorstársaknak. Neki 25 éve volt a szívátültetése, ajánlotta mindenkinek, hogy minél többen döntsék meg az Ő jelenlegi „korát”.

Az orvos-beteg konferencia után következett az úgynevezett díszebéd (tulajdonképpen egyszerű ebéd), majd további kötetlen beszélgetés orvosainkkal. Ekkor került felvágásra és elfogyasztásra a “Szív a Szívért Alapítvány” feliratos jubileumi torta.

Szombat délután idegenvezetős városnézés következett. A két idegenvezető igen lelkesen és részletesen mutatta be Nyíregyháza város múltját, jelenét, valamint a konkrét látnivalókat:
Nyíregyháza Szabolcs-Szatmár-Bereg megye székhelye, 1990 óta megyei jogú város (előtte 1989-től megyei város). Az ország hetedik legnagyobb városa, közel 120 000 lakossal, mely egyben az Észak-Alföld második legjelentősebb településének is számít. A legtöbben 2011-ben éltek a városban, 119 746-an. 2011-es népszámlálás alapján, soha nem éltek még ennyien Nyíregyházán, mint 2011-ben, így elmondható, hogy a város nem csak a múltjából él, hanem jelenleg is dinamikusan növekszik. A több mint 500, köztük számos különleges fajt bemutató Állatparkja európai szinten is elismert. A nyíregyháziak túlnyomó többsége római katolikusnak tartja magát, de emellett jelentős egyház a városban, még a református és a görög katolikus is.
Látnivalók: Városháza (Kossuth tér), Korona Szálló és Casino (Dózsa György u): a város egyik patinás épülete. Megyeháza (Hősök tere): a magyar eklektika nagymestere, Alpár Ignác tervezte. Zrínyi Ilona utca: a belvárosi utca intim hangulatát a szecessziós, csodálatos mozaikokkal díszített épületek adják. Jósa András Múzeum (Benczúr tér): jelentős őskori és népvándorlás-kori leletekkel. Nyírvíz-Palota (Széchenyi u. 1.): emeletén a Kállay-gyűjtemény gazdag rendjel-, és kitüntetés-kollekciója. Városi Galéria (Selyem utca). Magyarok Nagyasszonya-társszékesegyház (Kossuth tér). Evangélikus templom (Luther tér): barokk stílusban épült, homlokzatán harangjátékkal. Református templom (Kálvin tér). Görög katolikus templom (Bethlen Gábor utca).
Sóstó a város fő nevezetessége és egyik kiemelt turisztikai és üdülési célpontja.

A-városnéző programot egy rövid pihenő után- a Vadász csárdában feltálalt vacsora követte, minősége és mennyisége méltó volt az emlékezetes ”Orvos- Beteg” konferencia napjának lezárására.

Vasárnap délelőtt került sor a híres Állatpark meglátogatására. A parkhoz közösen mentünk, de kiscsoportokban, egyéni elképzelések mentén derítettük fel a vadont.
Vibráló-, „állati” élményekkel és szép emlékekkel hagytuk hátra a Vadasparkot. Ez volt az utolsó program, mellyel a szívtranszplantáltak 2019. évi találkozója véget ért.

Az elmúlt évek hosszú sorának hagyományaihoz hasonlóan -érzésre- a 2019. évi orvos-beteg találkozó is jól sikerült. Ezt az érzést természetesen racionálisan is ki lehet elemezni.
A szakmai napon a budapesti utókezelő szakorvosaink nagy sajnálatunkra most nem tudtak részt venni, de jóleső meglepetést okoztak színvonalas és érdekes előadásukkal az új meghívott orvosok, Dr. Gavallér Henriette Szegedről és Dr. Borbély Attila Debrecenből, valamint Szilágyi Attila Nyíregyházáról. Ilyenkor mindig rácsodálkozunk, hogy kicsi ország ez, de kiváló, nagy tudású orvosaink vannak az ország több pontján is.
Berente Judit előadása azért is érdemel külön említést, mert az képzett beteg programmal kapcsolatos állhatatos elkötelezettsége és képzettsége nagyon átjön, előbb utóbb minden passzivitást és nehézséget legyőz a szívtranszplantált közösségben is.
Dr. Hartyánszky István vezető szívsebész a Városmajori Klinikán. Fiatal kora ellenére már most nagy szaktekintély, elfoglalt ember, a hivatásának és a családjának él, de mindig megtiszteli rendezvényünket. Mindig magas szinten felkészül rá, aztán az utánozhatatlan laza, könnyed, de mégis szerény módján elkápráztat mindenkit.
A magán-, szórakoztató-, műveltető-, gasztronómiai programok összeállítása, megszervezése, de a szakmai program összeállítása, az előadók meghívása is a Titkár, Erdős László magas szintű teljesítménye. Köszönet mindenkinek, aki aktívan tett a találkozó sikeréért.

További köszönet: a Nyíregyháza Megyei Jogú Város Önkormányzatának, a Nyíregyházi Egyetemnek, a Bessenyei Hotelnek, az Ír Étteremnek, a Mokka Cukrászdának, a Város két idegenvezetőjének, a Vadász Csárdának, a Volán ÉMKK Zrt-nek, a Nyíregyházi Állatparknak.

Hol lesz a 2020. évi ”Orvos- Beteg” találkozó? Többen ezzel a kérdéssel „bombázták” Erdős László alapítványi titkárt, aki szerényen azt válaszolta, hogy bárhol is lesz, legalább olyan jót, vagy még jobbat szeretne szervezni, mint Székesfehérváron, Kaposváron és a mostani Nyíregyházán megtartott találkozók. De hol lesz? Ahol a legszínvonalasabb feltételeket a legkisebb költségből meg tudjuk teremteni. Talán Szegeden?.

Szív a Szívért Alapítvány


Címkék